Hoppa till sidans innehåll

Vad är det som pågår i hamnen när de flesta har tagit upp sina båtar?


Dragon Force 65, i särklass den största entypsklass i Sverige, vinn SM och segla mästarnas mästare låter enkelt men det kommer bli en utmaning utöver det vanliga.

Klassen heter Dragon Force 65, inte att förväxla med storlek i fot som man normalt benämner segelbåtar med. Den här båten är inte särskild stor, det behövs inga kranar för sjösättning och upptagning. ;) Vi är ett "glatt gäng" som har börjat segla dessa radiostyrda segelbåtar.

Båtarna är inte så dyra, ca 1500 kr vid inköp och sedan finns uppgraderingsmöjligheter genom andra segel och master, mm. Ett segelställ kostar ca 450 kr (vad kostar segelställ till en 30 fot segelbåt?). Vi har under åren samlat på oss lite erfarenheter som vi gärna delar med oss av om detta.

Vi har anordnat ett antal kappseglingar under åren och som har genomfördes mycket förnämligt med stort intresse från många DF 65 seglare. I början av mars genomfördes en kappsegling som samlade ett 30-tal seglare.

Vi anordnar spontana "interna tävlingar" på söndagar främst under vinterhalvåret (skall läsas som träning). Vi samlas efter Facebook inlägg via XSS rc segling DF65 (se länk här nedan). Vi håller till vid XSS klubbstuga eller i Öckerö hamn. Vid dessa träningar är stämningen mellan oss som seglare hög...och det har inneburit många nya vänner.

Facebook-sida: https://www.facebook.com/groups/1268895686469700/

Här vid bryggkanten står vi ju tillsammans och kan utbyta erfarenheter direkt under seglingen. Man lär sig väldigt mycket, dels om segeltrim och regler vid kappseglingar, som man har stor nytta av även vid segling med "stor båt". Det kan tyckas att det inte går att jämföra dessa riggar med stora båtar men principer för exempelvis sagg i förstag, buk i segel, tvist i dels fock och storsegel kan säkert överföras.

Dessutom som beskrevs här ovan är det väldigt nyttigt att lära sig regler vid kappsegling. Hur skall detta gå?.....se nedan bild serie...

 

Vem har företräde?......Vem skall väja?....

 Aj Aj......SWE 157....Bara glada miner....ingen skada på varken besättning eller båt...för säkerhets skull är fören "gummibeklädd".

Vi som håller på med denna sysselsättning är både "gubbar och gummor", ålder mellan 10-80 år och det började på XSS årsmöte 2016 där intresset startades. 17 båtar införskaffades av medlemmar i klubben. Sedan har intresset falnat lite och i nuläget ca. 5-10 stycken aktiva seglare.

Gå gärna in på DF 65 förbundets hemsida, http://dragonforce65.se/, här finns mer om denna klass. Här finns information var man kan köpa dessa båtar och med mycket mera information. Teknikmagasinet är ett av försäljningsställena

Är du/ ni intresserad att börja segla DF 65 hör av er till mig.....eller någon annan i det så kallade "gänget"...så hjälper vi till med att börja segla dessa mycket trevliga segelbåtar.

 Mikael Pettersson, mobil: 0706 90 32 98

 

Uppdaterad: 03 APR 2019 20:52 Skribent: Mia Malmcrona
E-post: Adressen Gömd

XSS samarbetspartners:

Ica Supermarket Hönö

Öckerö Bil & Båtlack AB

 

Vadbinderiet.jpg

Idrottens Bingo

Postadress:
De Tio Öarnas SS - Segling
C/o Per-Anders Liljedahl, Hamnvägen 41
47541 Hönö

Besöksadress:
Tångenvägen
47542 Hönö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info