Hoppa till sidans innehåll

Historik


1988 firade klubben 10-årsjubileum, och följande skrift gavs ut...

Den förste ordföranden har ordet

 Från att ha varit en kamratförening så bildades De Tio Öarnas Segelsällskap X-SS 8/6 1978.

Vid Tjolmens hamn mellan Öckerö och Hälsö startades den första seglarskolan med Mikael Gustavsson, Mikael Pettersson och Anders Sandberg som instruktörer med hjälp från Öckerö Fritid och Göteborgs Hallands Seglarförbund. 

Undervisning i det fria med vetgiriga ungdomar som vill lära sig seglingens mystik.

Senare har seglarskolan utvecklats med många armers hjälp och blivit väldigt omtyckt och som i sin tur har utvecklat en stor jolle och brädsektion som bedriver segling nästan året runt.

 X-SS bedriver även segling med kölbåtar som var den första verksamheten inom klubben. Det var segling på tisdagar med start och mål utanför Öckerö Hamn samt ett vår- och höstrace som i dåvarande form gick under namnet Familjesegling. Det samlade mycket båtar var gång, mellan 30-50 st, och då gick seglingen Öarna Runt. De första seglingarna då var det alla mot alla och första båt i mål, med en slev som första pris som var sprutad med guldfärg. men efter klubbens bildande så blev det en seglingsnämnd som införde handicap Lys mättal på alla båtar som blev mycket populärt.

Skepparmöte inför ett vår- eller höstrace.

De första åren var Öckerö hamn samlingen vid alla seglingar. Starttribunen var då först belägen på södra piren men flyttades senare till den norra piren och fungeraqde så till det nya klubbhuset vid Hönö Heden kom till och där nu våra seglingar går av stapeln.

Seglingarna hade prägel av lättsamt jippo och allvar som alltid gav en känsla av klubbgemenskap och nära till skratt eller protester!

 Efter seglingarnas strapatser så avslutades det alltid med prisutdelning och fest på kvällen.

Åren har gått vidare med fortsatt utveckling av klubben, som har varit med på det mesta när det gäller kappseglingar runt om i Europa och även i hela världen. Att våran lilla klubb är så väl representerad i så många sammanhang när det gäller junior- och seniorseglingar tyder på att det finns många fina förmågor hos oss och som för X-SS namn vidare. Men det är inte utan vidare som sådant här händer. En mycket fin styrelse med en Seglingsnämnd och övriga sektioner som med gemensamma krafter krafter kunnat genomföra och organisera allt inom segelsporten är en fin prestation.

Vårat fina klubbhus måste nämnas i den här lilla skriften. Det är en punkt i tillvaron som gör att klubben har en gemenskap som behövs för att det skall fungera bra. Vi får hoppas att den här trenden fortsätter och att den kan tas upp av kommande generationer. Även om det kanske kommer att bli förändringar inom segelsporten som vi inte kan förutse idag så hoppas vi på klubben och önskar lycka till till nästa jubileum och att kunna främja segelsporten, där båten får vara frihetens instrument. 

Klubbhuset Hönö Heden

 

Rolf Ekeroth och Rolf Nilsson står redo att starta en segling från klubbstugan.

Full fart med spinnacker uppe under ett familjerace.

Uppdaterad: 14 JAN 2018 11:26

XSS samarbetspartners:

Ica Supermarket Hönö

Öckerö Bil & Båtlack AB

 

Vadbinderiet.jpg

Idrottens Bingo

Postadress:
De Tio Öarnas SS - Segling
C/o Per-Anders Liljedahl, Hamnvägen 41
47541 Hönö

Besöksadress:
Tångenvägen
47542 Hönö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info